Tuppen anses vara helig för många individer och har genom tiderna blivit en symbol för ljuset och elden med tanke på dess tendens att gala i gryningen. De är dessutom en symbol för stolthet då den skyddar och varnar sina höns från rovdjur.

 


En metod att hitta döda kroppar
I stora delar av Europa användes tuppen för att finna drunknande. Man tog med sig en tupp på båten och började ro på vattnet. Tuppen gav tecken i form av galande när man befann sig över den döda kroppen. (Källa)


Tuppblodet används som folkmedicin
Tuppblod anses vara helig. Det har använts som folkmedicin mot epilepsi. (Källa)


Vad modern forskning säger om tuppens galande
Människan har länge hört tuppens galande på morgonen strax innan gryningen. Forskare har länge funderat om tuppen kan gala utan att att vistas utomhus eller märka av ljusförändringar. I en modern studie lät man tuppar vistas i en miljö utan ljusförändringar. Man kom fram till att ljuset inte är den främsta faktorn till varför tuppar galer. (Källa)


Tuppen är den enda fågeln i den kinesiska zodiakkalendern
Det är 12 olika djur som ingår i den kinesiska zodiakkalendern. Det är bara en fågel bland de 12 djuren och det är tuppen. En individ som känner sig bekväm med tuppen inom den kinesiska astrologin är bestämd och vågar yttra sig i alla lägen. (Källa)


Tuppen är hanen, hönan är honan
Hanen kallas för tupp och honan för höna. Tuppen är större, färggladare och har en större tuppkam. (Källa)


Tuppar var mäktigare än lejon för grekerna
De antika grekerna trodde att lejon var rädda för tuppar. Detta bevisas även i fabeln ”Lejonet och elefanten”. Fabeln handlar om ett lejon som alltid är rädd för tuppens galande. (Källa)